AKTUÁLNĚ

Vážení a milí návštěvníci, přátelé Muzea gastronomie

M U Z E U M  G A S T R O N O M I E  S E  S T Ě H U J E !

Expozice Muzea gastronomie musela náhle opustit prostory v Jakubské ulici Praha 1.  Intenzivně hledáme nové partnery a prostory.

MUZEU GASTRONOMIE JAKO INSTITUCE SAMOZŘEJMĚ NADÁLE EXISTUJE A VYVÍJÍ VŠESTRANNÉ AKTIVITY.

Vedení a odborní pracovníci připravují výstavy a pracují na vzdělávacích programech z oboru gastronomie a stolování pro základní i střední školy.

V nejbližší době zpracováváme projekty zaměřené na gastronomii v rámci oslav

700. výročí Karla IV. S výstupy veřejnost v nejbližší době seznámíme na našich stránkách.

Karel VI v Muzeu gastronomie

Děkujeme za Vaši dosavadní přízeň a těšíme se na setkání s Vámi v nových prostorách

Držte nám prosím palce! 

 

 

 

 

 

 kuchařka první republiky 

Na fotografii jsou autorky nové kuchařky s tradičními recepty období první republiky, Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková. Kuchařka je rozdělena do několika zajímavých kategorií, najdete zde recepty na typická měšťácká nebo dělnícká jídla. Na své si příjdou také milovníci sladkých či téměř vegetariánských pokrmů. Pro dokreslení prvorepublikové atmosféry zde najdete také recepty filmových hvězd Adiny Mandlové či Vlasty Buriana a mnoho dalšího.

 

jen do konce května

muzeum gastronomie slaví 3. výročí, a přináší mnoho slev

pro návštěvníky:

Vstupné dospělý: 120 Kč
Senior/Student: 90 Kč
Děti do 14ti let: 45 Kč

3 a více předem ohlášených seniorů: 75 Kč/osoba

PRO UČITELE:

Do konce května nabízíme učitelům a jejich rodinným příslušníkům, kteří jdou jako doprovod 50% slevu na vstupné z našeho základního ceníku. Rodinnou vstupenku tak můžete mít jen za 195 Kč.

hořké zlato - dočasná výstava o historii kávy

 
Výstava o historii a současnosti kávy. Dozvíte se, jak se pěstují a sklízí kávové boby, kdy se poprvé káva objevila v Praze a podělíme se s vámi o tradiční a zajímavé recepty na její přípravu. Kávu můžete ne jen ochutnat, ale také si speciální fairtradovou arabiku koupit.
Výstava je připravena ve spolupráci s Museo Mundial a Educon z.s.

Aktuální program na květen zde!

 

NA OBRÁZKY A KOMENTÁŘE Z JIŽ UKONČENÝCH AKCÍ SE MŮŽETE PODÍVAT ZDE.

 

Nejstarší afrodiziakum v Muzeu gastronomie

Jídla a nápoje s povzbuzujícími účinky provázejí lidstvo od nepaměti.  Stačilo jen pozorovat přírodu a poučit se z chování zvířat – a začít experimentovat :)

Ani naši předci v tom nebyli nikterak pozadu. Pozorovali, jak medvěd brtník vybírá z brtí – dutin stromů strdí a občas se i podivně vesele potácí.  Staročeský výraz pro med nebo plástve medu si jistě pamatujete z prohlášení praotce Čecha – že naše země kromě mléka oplývá také strdím. To znamenalo, že v Čechách bylo hojně divokých lesních včel, které dávaly ideální med právě pro výrobu medoviny. Tento lahodný nápoj vzniká zkvašením medu s vodou, což se dělo i spontánně po prudkých deštích.  Ochutnání této zajímavé tekutiny přimělo nejen medvěda brtníka k tanci. Pak už naši předci dále nečekali na déšť a pustili se do výroby medoviny. Archeologické nálezy nádob se zbytky medoviny se nalézají po celém světě. Medovinu pili Vikingové, Kelti, Germáni i Slované stejně jako američtí Indiáni.  Vedle posilujících účinků před bojem oceňovali také její povzbuzující účinky. Medovina byla a je účinné afrodiziakum. V Muzeu gastronomie se dozvíte, kdy lidé začali sbírat med a vyrábět medovinu a také ji ochutnáte. Další důvod proč zajít do Muzea gastronomie třeba právě na svátek sv. Valentýna.

© Nina Provaan

 

 

AKCE ledová Praha 

Vezměte své děti do Muzea Gastronomie ve dnech 30.1.2015 - 1.2.2015  v rámci akce Ledová Praha a využijte slev na vstupném. Speciální komentovaná prohlídka pro děti 31.1.2015 od 14:30 s výraznou slevou, nezapomeňte si zarezervovat místa, počet míst je omezen. Program realizuje nezisková organizace Apicius ve spolupráci s Muzeem Gastronomie.

Více informací o akci Ledová Praha naleznete na internetových stránkách http://www.ledovapraha.pionyr.cz/

Ceny pro předem nahlášené skupiny (10 a více osob):

dítě do 6 let 25,- Kč
dítě 6 – 15 let, student do 18 let  60,-Kč
dospělý 90,-
rodinné vstupné 225,-

Slevy pro ostatní:

dítě do 6 let 25,- Kč
dítě 6 – 15 let 60,- Kč
student do 18 let  85,-Kč, senioři 85, Kč
dospělý 120,- Kč
rodinné vstupné 290,-

 

Aktuální počet volných míst na komentovanou prohlídku:
PÁTEK 30.1.2015
Začátek Počet volných míst
15:00 0
17:00 0

Aktuální počet volných míst na komentovanou prohlídku:
SOBOTA 31.1.2015
Začátek Počet volných míst
10:00 0
11:30 5
(skupina/individuální)
13:45 0
14:30 0
15:30 0
17:00 0

 

 

 

 

 

 

 

výstava Co jedli slavní pražané

Zajímá vás, na čem si rádi pochutnali nebo co naopak nemuseli slavní Pražané? Začínáme s prvním prezidentem svobodného Československa T.G. Masarykem. Záštitu nad tímto projektem převzal primátor Prahy Tomáš Hudeček. 

výstava ukončena .  Chystáme Mistr jan hus a gastronomie 15. století

tematické Komentované prohlídky s ochutnávkou

 

speciální KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY pro rodiče s dětmi

 

Konají se v sobotu 17.1.a 31. 1. a od 14:30. Můžete se těšit na zábavný výklad spojení s interaktivními hrami. Děti budou hledat plyšové myšky, poznávat koření, hledat rozdíly v obrázcích, procvičí si angličtinu. 

MÍSTO NA KOMENTOVANÉ PROHLÍDCE SI PROSÍM REZERVUJTE TELEFONICKY NA ČÍSLE +420 273 130 533 NEBO MAILEM NA INFO@MUZEUMGASTRONOMIE.CZ. Minimální počet účastníků je pět.

 

LEKCE VAŘENÍ PODLE tradičních ČESKÝCH RECEPTŮ

Pokud se chcete naučit připravovat klasická česká jídla nebo máte přátele ze zahraničí, kteří se chtějí naučit vařit knedlíky či upéct bábovku, nově pořádáme lekce vaření!  V případě zájmu nás kontaktujte elektronicky na info@muzeumgastronomie.cz nebo telefonicky na + 420 273 130 533 a domluvte si s námi vhodný termín.