AKTUÁLNĚ
Vážení a milí návštěvníci, přátelé Muzea gastronomie
M U Z E U M G A S T R O N O M I E S E S T Ě H U J E !
Expozice Muzea gastronomie musela náhle opustit prostory v Jakubské ulici Praha 1. Intenzivně hledáme nové partnery a prostory.
MUZEU GASTRONOMIE JAKO INSTITUCE SAMOZŘEJMĚ NADÁLE EXISTUJE A VYVÍJÍ VŠESTRANNÉ AKTIVITY.
Vedení a odborní pracovníci připravují výstavy a pracují na vzdělávacích programech z oboru gastronomie a stolování pro základní i střední školy.
V nejbližší době zpracováváme projekty zaměřené na gastronomii v rámci oslav
700. výročí Karla IV. S výstupy veřejnost v nejbližší době seznámíme na našich stránkách.
Děkujeme za Vaši dosavadní přízeň a těšíme se na setkání s Vámi v nových prostorách.
Držte nám prosím palce!
kuchařka první republiky
Na fotografii jsou autorky nové kuchařky s tradičními recepty období první republiky, Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková. Kuchařka je rozdělena do několika zajímavých kategorií, najdete zde recepty na typická měšťácká nebo dělnícká jídla. Na své si příjdou také milovníci sladkých či téměř vegetariánských pokrmů. Pro dokreslení prvorepublikové atmosféry zde najdete také recepty filmových hvězd Adiny Mandlové či Vlasty Buriana a mnoho dalšího.
jen do konce května
muzeum gastronomie slaví 3. výročí, a přináší mnoho slev
pro návštěvníky:
Vstupné dospělý: 120 Kč
Senior/Student: 90 Kč
Děti do 14ti let: 45 Kč
3 a více předem ohlášených seniorů: 75 Kč/osoba
PRO UČITELE:
Do konce května nabízíme učitelům a jejich rodinným příslušníkům, kteří jdou jako doprovod 50% slevu na vstupné z našeho základního ceníku. Rodinnou vstupenku tak můžete mít jen za 195 Kč.
hořké zlato - dočasná výstava o historii kávy
Aktuální program na květen zde!
NA OBRÁZKY A KOMENTÁŘE Z JIŽ UKONČENÝCH AKCÍ SE MŮŽETE PODÍVAT ZDE.
Nejstarší afrodiziakum v Muzeu gastronomie
Jídla a nápoje s povzbuzujícími účinky provázejí lidstvo od nepaměti. Stačilo jen pozorovat přírodu a poučit se z chování zvířat – a začít experimentovat :)
Ani naši předci v tom nebyli nikterak pozadu. Pozorovali, jak medvěd brtník vybírá z brtí – dutin stromů strdí a občas se i podivně vesele potácí. Staročeský výraz pro med nebo plástve medu si jistě pamatujete z prohlášení praotce Čecha – že naše země kromě mléka oplývá také strdím. To znamenalo, že v Čechách bylo hojně divokých lesních včel, které dávaly ideální med právě pro výrobu medoviny. Tento lahodný nápoj vzniká zkvašením medu s vodou, což se dělo i spontánně po prudkých deštích. Ochutnání této zajímavé tekutiny přimělo nejen medvěda brtníka k tanci. Pak už naši předci dále nečekali na déšť a pustili se do výroby medoviny. Archeologické nálezy nádob se zbytky medoviny se nalézají po celém světě. Medovinu pili Vikingové, Kelti, Germáni i Slované stejně jako američtí Indiáni. Vedle posilujících účinků před bojem oceňovali také její povzbuzující účinky. Medovina byla a je účinné afrodiziakum. V Muzeu gastronomie se dozvíte, kdy lidé začali sbírat med a vyrábět medovinu a také ji ochutnáte. Další důvod proč zajít do Muzea gastronomie třeba právě na svátek sv. Valentýna.
© Nina Provaan
AKCE ledová Praha
Vezměte své děti do Muzea Gastronomie ve dnech 30.1.2015 - 1.2.2015 v rámci akce Ledová Praha a využijte slev na vstupném. Speciální komentovaná prohlídka pro děti 31.1.2015 od 14:30 s výraznou slevou, nezapomeňte si zarezervovat místa, počet míst je omezen. Program realizuje nezisková organizace Apicius ve spolupráci s Muzeem Gastronomie.
Více informací o akci Ledová Praha naleznete na internetových stránkách http://www.ledovapraha.pionyr.cz/
Ceny pro předem nahlášené skupiny (10 a více osob):
dítě do 6 let 25,- Kč
dítě 6 – 15 let, student do 18 let 60,-Kč
dospělý 90,-
rodinné vstupné 225,-
Slevy pro ostatní:
dítě do 6 let 25,- Kč
dítě 6 – 15 let 60,- Kč
student do 18 let 85,-Kč, senioři 85, Kč
dospělý 120,- Kč
rodinné vstupné 290,-
Začátek | Počet volných míst |
15:00 | 0 |
17:00 | 0 |
Začátek | Počet volných míst |
10:00 | 0 |
11:30 |
5 (skupina/individuální) |
13:45 | 0 |
14:30 | 0 |
15:30 | 0 |
17:00 | 0 |
výstava Co jedli slavní pražané
Zajímá vás, na čem si rádi pochutnali nebo co naopak nemuseli slavní Pražané? Začínáme s prvním prezidentem svobodného Československa T.G. Masarykem. Záštitu nad tímto projektem převzal primátor Prahy Tomáš Hudeček.
výstava ukončena . Chystáme Mistr jan hus a gastronomie 15. století
tematické Komentované prohlídky s ochutnávkou
speciální KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY pro rodiče s dětmi
Konají se v sobotu 17.1.a 31. 1. a od 14:30. Můžete se těšit na zábavný výklad spojení s interaktivními hrami. Děti budou hledat plyšové myšky, poznávat koření, hledat rozdíly v obrázcích, procvičí si angličtinu.
MÍSTO NA KOMENTOVANÉ PROHLÍDCE SI PROSÍM REZERVUJTE TELEFONICKY NA ČÍSLE +420 273 130 533 NEBO MAILEM NA INFO@MUZEUMGASTRONOMIE.CZ. Minimální počet účastníků je pět.
LEKCE VAŘENÍ PODLE tradičních ČESKÝCH RECEPTŮ
Pokud se chcete naučit připravovat klasická česká jídla nebo máte přátele ze zahraničí, kteří se chtějí naučit vařit knedlíky či upéct bábovku, nově pořádáme lekce vaření! V případě zájmu nás kontaktujte elektronicky na info@muzeumgastronomie.cz nebo telefonicky na + 420 273 130 533 a domluvte si s námi vhodný termín.