Ochutnávky
ÚSPĚŠNÉ OCHUTNÁVKY, KTERÉ JIŽ PROBĚHLY:
SOBOTA 12. DUBNA - VELIKONOČNÍ OCHUTNÁVKA
V sobotu proběhla ochutnávka, kterou pro naše návštěvníky připravili studenti ze Střední školy živnostenské Sokolov - Honza Linder, Honza Kyselý a Lukáš Zadák - pod vedením učitelů odborného výcviku Jiřiny Rýdlové a Miroslava Hynka. Na Vaše chuťové buňky útočily krabí salát s vejci, kopřivová polévka a tradiční velikonoční nádivka. Také nám krásně nazdobili stůl v naší expozici. Více fotografií najdete na Facebooku.
V SOBOTU 15. BŘEZNA jsme vařili a pekli v remosce
AKCE SE ZÚČASTNil I VZÁCNÝ HOST, LADY MILENA GRENFELL-BAINES, KTERÁ JE NADŠENOU A ÚSPĚŠNOU PROPAGÁTORKOU REMOSKY VE VELKÉ BRITÁNII.
Česká klasika v podání studentů soŠ a SOU Kladno
V sobotu 14.12. připravili studenti z Kladna pro naše návštěvníky chutné menu. Ti mohli okusit hrachovou polévku s krutony, smaženého kapra s bramborovým salátem a jablečný štrúdl. Více fotografií najdete na FB.
KAPŘÍ speciality V MUZEU GASTRONOMIE
V sobotu 30.11. patřila naše moderní kuchyně Veronice Fenclové a Silvestru Balášovi z SŠ služeb a řemesel Stochov. Ti našim návštěvníkům připravili kapra na několik způsobů a netradiční bramborový salát s avokádem. Pro více fotografií navštivte naše facebookové stránky ZDE.
Ochutnávka posvícenských koláčků
Ochutnávka posvícenských koláčků se opravdu vydařila. V sobotu v Muzeu gastronomie pekly a servírovaly studentky SOU a SOŠ Gabriela Plášilová z 3. ročníku a Veronika Březinová z 2. ročníku. Pod odborným dozorem paní mistrové Petržilkové upekly ještě domácí buchty. Návštěvníci ochutnávali a chválili všechno. Další ochutnávka – tentokrát kapří speciality bude připravena v sobotu 30. listopadu!!
Školy vaří
Studenti ISŠ Jesenice připravili 9. listopadu v Muzeu gastronomie pro naše návštěvníky mrkvové řezy:
Mrkvové řezy v podání studentů z ISŠ Jesenice
ochutnávky do konce roku 2013
Opět pokračuje naše akce Školy vaří! Na podzim se můžete těšit na soboty 9., 16. a 30. listopadu a 14. prosince. Přijďte do Muzea gastronomie, poznejte historii přípravy pokrmů od pravěku až po současnost a zároveň ochutnejte specialitu, kterou vám připraví studenti středních odborných škol! Ti z ISŠ Jesenice potěší 9.11. zejména milovníky sladkého. Pokud jste zvědaví na vánoční speciality, nenechte si ujít sobotu 14.12., kdy k nám přijedou studenti z Kladna! Nově se u nás představí i studenti ze SŠ řemesel a služeb ze Stochova - poslední listopadový víkend se pochlubí kapřími specialitami!
24. srpna - borůvkové hody
Studenti Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu z Českých Budějovic nezahálí ani o prázdninách. Z jihočeského města k nám přijela paní mistrová Bednáriková a studentka Monika, aby pro naše návštěvníky připravily knedlíky se žahourem a koláčky s borůvkami a drobenkou. Po knedlíkách a koláčcích se jen zaprášilo, nenašel se nikdo, komu by nechutnalo :-) Více fotografií najdete na našem Facebooku.
15. června - jesenické řezy
Po králičích hodech jsme si tentokrát pro vás připravili něco sladkého. V sobotu 15. června v Muzeu gastronomie prezentovali svoji specialitu studenti z Integrované střední školy Jesenice. Podívejte se, jak nádherně Jesenické řezy vypadají, a vězte, že chutnají ještě lépe! Více fotografií najdete na Facebooku.
Králičí hody
V sobotu 25. května se u nás konaly králičí hody. Vařily studentky Střední odborné školy a Středního odborného učiliště z města Vlašim. Připravily tu králičí polévku s domácími nudlemi, králičí paštiku a králičí řízečky. Všem velice chutnalo! Děkujeme děvčatům i paní mistrové!
Kuchařský tým
Příprava pokrmů
Králičí paštika
palačinky nasladko i naslano slavily úspěch
V sobotu 20. dubna jsme v Muzeu gastronomie přivítali studenty ze SŠ Holečkova, kteří připravili báječné palačinky. Ty se podávaly s domácími zavařeninami a paštikami, které dodal pan Bezchleba z rodinné konzervárny Via Delicia. Pokud jste k nám nezavítali, prohlédněte si alespoň fotografie, ale věřte, že chuť a vůně se obrázky přenést nedají!
Kuchařský tým po vedením paní učitelek Kramperové a Frančové nastoupen - zleva Martin, Kateřina, Marek a Pavel
Nezbytná ochutnávka těsta
Sladké náplně - domácí zavařeniny
Slané náplně - domácí paštiky
Návštěvníci můžou přijít
Dobrou chuť!
Palačinky s domácími paštikami a zavařeninami
Pokud máte rádi palačinky s různými náplněmi, přijďte do Muzea gastronomie 20. dubna. Ochutnáte nejen klasické sladké palačinky s domácí zavařeninou, ale i slané s hrubou paštikou, která se ve Francii nazývá rillette.
I během velikonočních svátků budete moci ochutnat naši výbornou medovinu a velikonoční sladkosti!
Všechny ochutnávky jsou připraveny pro návštěvníky muzea v rámci běžného vstupného!
velikonoční menu podruhé
Do Muzea gastronomie v sobotu 23. března opět přijeli studenti z Českých Budějovic, tentokrát aby připravili tradiční velikonoční pokrmy. Návštěvníci mohli ochutnat velikonoční hlavičku s kopřivami, ořechové řezy a vegetariánský tatarský biftek. Kdo do muzea nedorazil, určitě může litovat, o jaké dobroty přišel.
Příprava těsta na ořechové řezy
Velikonoční hlavička se špenátem
Jak se dělá vegetariánský tatarský biftek
velikonoční menu
V sobotu 16. 3. vařili a pekli studenti SOŠ a SOU Kladno velikonoční menu: špenátovou polévku - označenou návštěvníky jako božskou, velikonoční nádivku – chválenou jako vynikající a ořechového beránka - s přívlastkem – nejlepší, jakého jsme kdy jedli! Pokud jste Muzeum gastronomie nenavštívili, další velikonoční speciality na vás čekají již 23.března.
Takto se připravuje nádivka:
Zde je vidět příprava špenátové polévky:
Vše se musí pořádně ochutnat:
Kuchařský tým a výsledky jeho práce:
Tartaletky
V sobotu 9.3. u nás žáci Střední školy živnostenské Sokolov upekli a nazdobili tartaletky - byly vážně úžasné! Pokud si je chcete upéct doma sami, pod fotografiemi najdete odkaz na recept. Kromě pečení tartaletek také ještě v rámci prezentace své školy připravili stůl pro dva Jarní romance.
Listové těsto se rozválí na přesnou velikost – aby byl co nejmenší odpad
Pak se vykrajují kroužky, které se napěchují do formiček
Formičky se vyplní fazolemi , aby při pečení těsto nevyběhlo
Tartaletky se naplní tvarohem rozmíchaným s cukrem, kyselou smetanou a drobně nakrájenými jahodami.
Nakonec se ozdobí na plátky nakrájeným ovocem.
A toto už je výsledek: každá tartaletka je originál. A zde si můžete stáhnout recept: tartaletky_cz.docx
Stůl pro dva - Jarní romance
9. BŘEZNA 2013 – STŘEDNÍ ŠKOLA ŽIVNOSTENSKÁ SOKOLOV, JARNÍ SLADKOSTI
MENU: Tartaletky z listového těsta
s lehkým jahodovým a limetkovým krémem s čerstvým ovocem.
*
16. BŘEZNA 2013 – SOŠ A SOU KLADNO, VELIKONOČNÍ VAŘENÍ
MENU: Špenátová polévka
Velikonoční nádivka s uzeným masem
Ořechový beránek
*
23. BŘEZNA 2013 – SOŠ ČESKÉ BUDĚJOVICE
VELIKONOČNÍ VAŘENÍ A PEČENÍ PRO NETRPĚLIVÉ
MASOPUSTNÍ SPECIALITY
Masopustní speciality, které nám připravila Edita, Marek a Luděk, žáci Střední školy a Vyšší odborné školy CR z Českých Budějovic, opravdu chutnaly! Koblihy voněly a rozplývaly se v ústech, neodolali ani zarytí odpůrci všeho sladkého. Bramborový salát se sledi - Herynkšmaus měl říz! Všichni návštěvníci si také odnesli recepty!
ODBORNÉ ŠKOLY VAŘÍ
Neváhejte a přijďte tuto sobotu, 9. 2. od 10 – 19 hodin do Muzea gastronomie!
Masopustní speciality nám připraví žáci Střední školy a Vyšší odborné školy CR, České Budějovice
Tato škola připravuje budoucí pracovníky v různých oblastech cestovního ruchu už více než 30 let. Profiluje se jako škola zaměřená na gastronomii, hotelnictví a turismus.
V takovéto krásné budově v Českých Budějovicích na Senovážném náměstí studuje v různých formách studia kolem 700 žáků. Škola se stala jako jedna z prvních hotelových škol členem Evropské asociace hotelových škol, spolupracuje se zahraničními školami podobného zaměření, zvláště s Mezinárodní hotelovou školou v Bad Leonfeldenu.
Učební obory: 65-51-H/01 Kuchař-číšník
Nástavbové studium: 65-41-l/51 Gastronomie
Studijní obory: 65-42-M/01 Hotelnictví, 65-41-L/01 Gastronomie
Vyšší odborná škola: 65-43-N/01 Cestovní ruch
Na co se můžete těšit? Edita a Marek vám připraví tradiční masopustní bramborový salát se sledi a usmaží ty nejvoňavější koblihy plněné domácí meruňkovou marmeládou a posypané moučkovým cukrem!
Odnesete si recept a pak to vše můžete doma vyzkoušet!
MUZEUM GASTRONOMIE VÁS ZVE NA AKCI ,,ODBORNÉ ŠKOLY VAŘÍ''
Studenti středních gastronomických škol a učilišť uvaří zajímavé a velmi chutné pokrmy.
V rámci běžného vstupného nejen uvidíte,
jak se jídla připravují, ale budete je moci i ochutnat!
Bude pro Vás připraven i recept!
9. února 2013
SOŠ České Budějovice uvaří masopustní pokrmy
MENU:
Herynkšmaus
Smažené koblihy plněné marmeládou
DOBROU CHUŤ!
PODÍVEJTE SE JAK PETR A DAVID Z SOŠ VLAŠIM 26. LEDNA VAŘILI
Jídla regionů ,,Blanických rytířů‘‘
MENU:
Podblanické kudlánky
Vlašimské bramborové šišky sypané pracharandou
Petr krájí kopr, bez kerého se správé kudlánky neobejdou, David připravuje máslo na rozehřátí.
Dne 2. 12. 2012 proběhlo zdobení perníčků a modelování z mandlové hmoty.
Studentky 2. ročníku obor cukrář SOŠ a SOU Beroun-Hlinky předváděly pod vedením paní učitelky odborného výcviku Andrey Čubové zdobení perníčků a modelování z mandlové hmoty. U návštěvníků měla akce velmi příznivý ohlas.
Návštěvníci nejen ochutnávají, ale také se zapojují do zdobení a výroby cukroví
Minulý víkend vůně Vánoc prosytila prostory našeho muzea. Pro návštěvníky byly připraveny první ochutnávky cukroví. Těsto laskavě
poskytla firma Svoboda. Následující víkendy budeme pokračovat.
MUZEUM GASTRONOMIE OSLAVILO DEN KUCHAŘŮ RAJSKOU A PIVEM
V sobotu 13. 10. za zájmu široké veřejnosti proběhl v Muzeu gastronomie Den kuchařů. Návštěvníci ochutnali tradiční nefalšovanou rajskou omáčku s kynutým houskovým knedlíkem a tím nejlepším hovězím masem.
Tuto klasickou českou dobrotu v muzeu vařili studenti – budoucí kuchaři – ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Beroun-Hlinky. Jako moučník se pak podávaly čerstvě pečené hraběnčiny řezy. Návštěvníci mohli obdivovat zručnost mladých kuchařů a také samozřejmě následně jejich výtvory ohodnotit vlastními chuťovými buňkami. Výborné jídlo bylo možno zapít douškem alkoholického i nealkoholického piva Bernard.
SOŠ a SOU Beroun-Hlinky
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště se nachází nedaleko od centra města Beroun. Zřizovatelem je Středočeský kraj. Škola vznikla v roce 2003 sloučením Střední odborné učiliště Beroun-Hlinky, ul. Okružní 1404, se Středním odborným učilištěm obchodním, ul. Mládeže 1102, Beroun 2, a s Integrovanou střední školou technickou Beroun, ul. Svatojánská 217.
Celková kapacita školy je 1400 žáků. Škola se skládá ze dvou budov, hlavní v ulici Okružní a odloučeného pracoviště v ulici Svatojánská v městské části Beroun-Závodí.
Škola má vlastní internát s kapacitou 70 lůžek, jídelnu, dílny.
Kromě technických oborů a oborů ukončených maturitní zkouškou se škola zaměřuje na obory gastronomie - Kuchař, Kuchař - číšník, Cukrář.
Žáci se pravidelně účastní akcí jako je GURMANFEST Kolín, gastro akcí v rodišti M. D. Rettigové Všeradice, soutěže firmy ABASTO, kurzů studené kuchyně, barmanského kurzu, kurz Cukrářské minidezerty apod.
V SOBOTU 13. ŘÍJNA BUDEME SLAVIT SLAVIT DEN KUCHAŘŮ
PŘEDVÁDĚCÍ KUCHYNĚ MUZEA GASTRONOMIE ZAHÁJILA PROVOZ!
Za velkého zájmu médií představili své menu dva studenti slavné belgické hotelové školy Spermalie Hotel en Tourismeschool (www.spermalie.be). Jakmile bude hotové video z jejich vystoupení, uveřejníme ho zde spolu s recepty. Těšit se můžete na tatarák z lososa, kuře s žampionovou omáčkou a vynikající a velmi jednoduchý jablečný koláč.